Baltijas mednieku portāls - Mednieku forums. Viss medībām - www.hunters.lv

BALTIJAS MEDNIEKU PORTĀLS

Doties uz saturu 

• Ātrās saites
    • Neatbildētajos ierakstos
    • Aktīvās tēmas
    • Meklēt
  • Forumi
  • Lietotāji
    • Komanda
  • BUJ
  • Ienākt
  • Reģistrēties
  • Meklēt
  • Ienākt
  • Reģistrēties
  • Padziļinātā meklēšana
  • Sākumlapa IEROČI Munīcija
  • Meklēt
    • Pulkstens: 22 Feb 2019, 11:02
    • Visi laiki ir UTC+02:00

Matricu pieslīpēšana savai patrontelpai

Moderātori: martinsosis, mga, jukox, duplets

Pievienot komentāru
  • Print view
Padziļinātā meklēšana
16 posts
  • 1
  • 2
  • Tālāk
lynx85
Kolektīva vadītājs
Kolektīva vadītājs
Ieraksti: 504
Pievienojās: 01 Apr 2008, 16:07
Atrašanās vieta: Saulkrasti

Matricu pieslīpēšana savai patrontelpai

Publicētautors: lynx85 » 21 Mar 2015, 23:10

Labvakar!

Šad tad tiek apspriests šis jautājums, jautājumi rodās reti, bet regulāri, tad nu kopīgiem spēkiem vajadzētu izveidot mums pašiem savu tēmu par matricu pielāgošanu sava ieroča individuālajiem izmēriem.
Sākšu ar to, kā līdz šim esmu rīkojies es.
Vispirms, jānoskaidro, vai matrica, kuru pakļausim apgreidam, ir strādājoša un taisna. Ja nav - nebūs jēgas visam turpmākajam procesam. Šeit nāk talkā koncentritātes mērītājs, es lietoju paštaisītu, ir arī nopērkami dārgāki un lētāki, var arī aizņemties no kāda lādēšanas kolēģa, kam tā manta ir.
No mērinstrumentiem vēl mums vajadzētu uzticamu bīdmēru, ideāli ja ir arī mikrometrs. Ķeramies klāt izšauto čaulu mērīšanai. Pievienošu standarta rasējumu, lai būtu lielāka skaidrība, kas mūs interesē:
Cartridge_308.PNG

Mūs interesē P1 un P2 diametri. Pēc savas Tikkas piemēra samērīju, P1=12,003mm; P2=11,614mm, čaulas sāna garums, kas ieiet fullsaiza maticā ir 33mm. Tā kā matrica ir konusa atkārtojums, viegli sarēķināt ka izšautai čaulai pie čaulas apspiediena viena collas tūkstošdaļa (ierēķinot vēl vienu tūkstošdaļu saucamajam springback) vajadzētu 'iekrist' matricā līdz aptuveni 8-8,5mm
izsauta.JPG
Manā gadījumā izšautā čaulīte iekrīt matricā līdz 7,4mm un apspiediens sanāk kā pēc grāmatas - 0,001".
Tātad, ņemam savu matricu, skrūvējam visu ārā un mēram. Ja tas ir bušingu fullsaizs, tad papildus neko darīt nevajag. Ja matrica ir pilnā korpusa, bez bušingiem, tad mums vajag nozāģēt čaulas kakliņu lai tas neatmestos pirmais pret matricas korpusu. Ja čaula, vienkārši palaista ar savu svaru, paliek vismaz 12-13mm virs matricas (mērot no matricas virsmas līdz ekstraktora rantei, nevis līdz čaulas virsmai) tad par 95% varu prognozēt ka matricu vajadzēs pieslīpēt, ja nevēlamies pārlieku pārspiest čaulas.
Kad esam secinājuši ka tomēr jāslīpē, sākam gatavot čaulas, ar kurām to slīpēšanu veiksim. Ņemam izšautu čaulu, apspiežam. Mūsu uzdevums ir noķert to mirkli, kad esam nosēdinājuši čaulas plecus par vienu collas tūkstošdaļu. Pusautomātiskajiem ieročiem rekomendē līdz trim collas tūkstošdaļām, bet es personīgi uzskatu ka priekš pusautomāta vispār nav vērts matricu slīpēt. Efekts nez vai būs jūtams un var sākties problēmas ar čaulu sprūšanu.
Tātad, esam apspieduši un nomērījuši, matrica noregulēta uz 0,001" apspiedienu pa pleciem, kontrējam uzgriezni, atzīmējam ar flomāsteru uz matricas korpusa un preses svītras, vārdu sakot, nodrošinam to ka turpmāk tieši tāpat atskrūvēsim atpakaļ, tas stipri paātrinās pārbaudes tempus procesa gaitā.
Plecu apspiedienu nomērīsim ar speciālu komparatoru, es izlīdzos ar savas sēdināmās matricas vadulu:
plecos.JPG

Apspiežam dažas čaulas un sākam mērīt. Mūs atkal interesē izmēri P1 un P2, izmērs uz ko mēs tiecamies ir ne lielāks par divām collas tūkstošdaļām jeb 0,05mm, ja ir vairāk, tad būs vien jāķerās pie slīpēšanas ;)
Nu ko, šajā vietā es parasti daru tā: ņemam apspiesto čaulīti un zāģējam nost plecus ar kakliņu, lai paliek tikai konusveidīgā daļa, pēc rasējuma skatoties tas būs L1 izmērs. Kāpēc nost arī pleciņus? Tāpēc lai nesačakarētu čaulas pāreju plecu konusā, slīpējamā pasta tur nonāks jebkurā gadījumā un es vēlos būt pavisam drošs.Vēl jāpiebilst ka process nemīl steigu, labāk lēnāk un prātīgi, lai ir ilgāks laiks pārdomāt :mrgreen:
Es čaulu stiprinu PMA kakliņu apvirpošanas turētājā, droši vien līdzīgi ir pieejami no citiem ražotājiem, vēl tauta praktizē izurbt kapseles vietu un tur iegriezt M6 vītni, tālāk čaulu uzsēdina uz skrūves, tas viss ir lietojams
apzageta.JPG

Jābrīdina ka slīpējot matrica var arī manāmi sakarst, sevišķi ja tā noņemamā skaida ir pabiezāka, tāpēc prātīgi būtu jau laikus sagādāt pabiezus cimdus - viss jādara ar rokām un lēnos apgriezienos lai slīpējot neizdauzītu ovālu koncentritāti. Esmu pārslīpējis 3 matricas un ovāls man vēl nav izdevies, bet nu jāpabrīdina ir. Sākotnēji slīpējam ar vārstu slīpējamo pastu vai jebkuru mūsdienu analogu, regulāri izmazgājam un pārbaudam matricu - vertikāli palaista NEAPSPIESTA čaula nedrīkst iekrist par dziļu, pie aptuveni 9mm var sākt pārbaudīt, kā apspiež - atceramies arī ka jāieregulējas atpakaļ stāvoklī kad tiek apspiesti pleciņi par 0,001". Kad esam nonākuši tuvu vēlamajam rezultātam, pārejam uz zaļo goi pastu - nedaudz piepulēt finišu. Ar eļļu neskopojamies, ja būs par sausu, tad čaulai ir risks "iekosties" matricā un tad būs talkā jāņem āmurs. Labāk regulāri papildināt eļļu un pastu, nekā cīnīties ar nosprūdušu čaulu. Vēl nianse - slīpējot pastai ir tieksme "līst ārā" no matricas - tāpēc labāk vairāk pastas klāt tuvāk čaulas tievajam galam, kā arī, ja, piemēram, P2 diametru mums jānoslīpē par 0,003" un P1 tikai par 0,001", tad matricu ir jāmazgā, tikko parādās izlīdusī pasta - lai lielāko laika daļu slīpējam tieši to rajonu, kuru mums nepieciešams.Ja vairāk jānoslīpē tieši tuvāk pleciņiem, tad samērā ērti pastu ieklāt tieši matricā tuvāk pašai augšpusei, kā jau teicu, pasta zemāk nonāks pati. Pieņemu ka augšpuse slīpējās arī švakāk dēļ tā ka āpzāģētajai čaulai ir mazāka stiprība un tā nedaudz padodās, salīdzinot ar to daļu kas tuvāk čaulas sēžai.Lai vai kā, pirmais brāķis kas cilvēkiem gadās ir pārlieku izslīpēta matricas lejasdaļa, vēl neesmu dzirdējis ka būtu pārlieku pārslīpēts pie pleciņiem, tā ka labāk biežāk pakontrolēt, nekā no fullsaiza iegūt vaļīgu neksaizu...
pastas.JPG

Pastas nosaukumu tagad nepateikšu, pirku vai nu depo vai rautā, vārdu sakot, tā manta nav nekāds retums.
Par matricām kā tādām - šādi var samērā nesāpīgi tikt pie custom klases matricas tieši savam stobram. Sāku es ar Forster, tagad ir divi komplekti Redding, matricu pieslīpēt ir ātrāk nekā es uzrakstīju šo penteri :D Pieņemu ka šajā forumā ar tekstiem "nahvajag" vairs nevienu no līdzsvara neizsist, ceru ka kāds dalīsies savos knifos un piedzīvojumos, ceru ka kāds gūs kādu atziņu un skaidrību ka tas process nav nemaz TIK sarežģīts kā par to runā ;)
Kamēr pašam nebija nekāda praktiskā pieredzē, gana daudz tiku lasījis citos forumos, pārsvarā jau gunsru, tagad viens palabs komentārs ir šajā tēmā https://reloading.cc/forum/showthread.php?t=45 , lai nu kā, kad pamēģināju, sanāca jau ar pirmo reizi ;)
Lai veicās!
Last edited by lynx85 on 22 Mar 2015, 19:53, edited 1 time in total.
Uz augšu
Profila attēls
valerijs
Mednieks
Mednieks
Ieraksti: 374
Pievienojās: 02 Apr 2008, 18:04
Atrašanās vieta: Blīdene

Re: Matricu pieslīpēšana savai patrontelpai

Publicētautors: valerijs » 22 Mar 2015, 17:59

Ieskrūvēšu jauno stobru braukšu pie tevis tipo custom matricu piedzīt. ;)
Uz augšu
lynx85
Kolektīva vadītājs
Kolektīva vadītājs

Publicētautors: lynx85 » 22 Mar 2015, 20:02

valerijs rakstīja:Ieskrūvēšu jauno stobru braukšu pie tevis tipo custom matricu piedzīt. ;)

Viens interesants variants, kā tikt pie diezgan "customīgām" matricām ir pasūtīt Forsteram pilno fullsaizu ar noteiktu kakla diametru un pašam mājās pieslīpēt čaulas rumpi kā nākas. Atkrīt dārgākie varianti, atkrīt čaulu sūtīšana turp, gaidīšana un nervozēšana, kas tad nu tur būs uzražots. Ieliktu saiti uz Forster kantori bet tur lamājās ka geoip nobloķēts. Man pašam Forsters dikti patīk, sēdināmā ir tikpat laba, ja ne labāka par redinga competition matricu, bet maksā gandrīz divtik mazāk.
Uz augšu
Profila attēls
Bandito
Site Admin
Site Admin
Ieraksti: 2251
Pievienojās: 27 Mar 2008, 12:44
Atrašanās vieta: Mālpils, Rīga

Publicētautors: Bandito » 23 Mar 2015, 16:21

Nav vieglāk un efektīvāk taisīt fire-forming????? Tāpat nekad precīzu kopiju neuztaisīsi!
Silent leges, inter arma!
Uz augšu
lynx85
Kolektīva vadītājs
Kolektīva vadītājs

Publicētautors: lynx85 » 23 Mar 2015, 17:08

Bandito rakstīja:Nav vieglāk un efektīvāk taisīt fire-forming????? Tāpat nekad precīzu kopiju neuztaisīsi!

Tu piedāvā dzīvot ar pliku neksaizu? Nē, te cita filozofija apakšā ;-D
Uz augšu
shubis
Mednieks
Mednieks
Ieraksti: 232
Pievienojās: 18 Feb 2011, 13:10
Atrašanās vieta: Rīga, Jumurda

Publicētautors: shubis » 24 Mar 2015, 10:39

Draudot būt mega nepopulāram, a nafig tas viss? :) ja parēķina ieguldīto laiku, ieguldītos materiālus, utt...
Uz augšu
Profila attēls
Bandito
Site Admin
Site Admin
Ieraksti: 2251
Pievienojās: 27 Mar 2008, 12:44
Atrašanās vieta: Mālpils, Rīga

Publicētautors: Bandito » 24 Mar 2015, 11:25

Jā, es par pliku neksaizu!
Un patiešām - priekš kam šito???? Tu nekad neuztaisīti 100% precīzu patrontelpas kopiju matricā pats. Bet ar fire-forming čaulas 100% atbildīs!
Lūdzu paskaidro jēgu!
Silent leges, inter arma!
Uz augšu
AndrisK
Kandidāts
Kandidāts
Ieraksti: 10
Pievienojās: 21 Mar 2013, 21:41

Publicētautors: AndrisK » 24 Mar 2015, 11:40

Lai pec piecām reizēm varētu aiztaisīt aizlēgu
Uz augšu
lynx85
Kolektīva vadītājs
Kolektīva vadītājs

Publicētautors: lynx85 » 24 Mar 2015, 12:18

Kā te iepriekš bija izskanējis, šīs palātas pacientus ar tekstiem "nahtevtovajag" no līdzsvara neizsist :lol:

Par to vai var vai nevar uztaisīt to 100% kopiju - nu man ir savs viedoklis un pieredze - nekas no augstāk rakstītā nav obligāts vai uztverams par taisnību pēdējā instancē - padalījos ar savu viedokli.

Jēgu es paskaidrot nevaru, tas katram pašam jāizlemj, vai vajag vai nevajag. Pusautomātam, medību stobram nevajag. Kārtīgam maču stobram, un ja vēl ir custom stobrs ar savu neck diametru, pieņemu, ka par skādi noteikti nebūs. Jo kāda savādāk jēga, piemēram, no neck clearance=0,002" ja čaulas pleci mums ir pārspiesti par 0,007"?
Ja matricu regulē tik tā lai aizslēgu var aizvērt, ja nevirpo kakliņus, tad šis nu nebūs pirmais darbs dienas kārtībā ;)

Galu galā, tad jau var pateikt ka Neil Jones vai Whidden Gunworks arī nevar uztaisīt 100% kopiju :mrgreen:
Uz augšu
shubis
Mednieks
Mednieks
Ieraksti: 232
Pievienojās: 18 Feb 2011, 13:10
Atrašanās vieta: Rīga, Jumurda

Publicētautors: shubis » 24 Mar 2015, 13:27

lynx85 rakstīja:Kā te iepriekš bija izskanējis, šīs palātas pacientus ar tekstiem "nahtevtovajag" no līdzsvara neizsist :lol:

Veči, respect Jums! Patiešām! :!: :!: :!:
Uz augšu

Pievienot komentāru
  • Print view
16 posts
  • 1
  • 2
  • Tālāk

Atgriezties uz “Munīcija”

Iet uz
  • MEDĪBAS
  •    Medību inventārs